czwartek, 7 listopada 2013

Kapusta włoska i kurczak.


Może to danie nie jest popisowe ale na początku drogi z gotowaniem może lepiej spróbować czegoś łatwiejszego.Było smaczne i można się najeść przy okazji nie zapychając się dodatkowo ziemniakami czy ryżem.

Składniki:

  • mała główka kapusty włoskiej
  • 6 plasterków boczku
  • 2 cebule
  • pęczek koperku
  • smalec
  • sól i pieprz
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • marynata do kurczaka : mieszanka z kardamonu,czosnku, pieprzu cayenne,soli,słodkiej papryki

Wykonanie: 

  • Piersi z kurczaka dzielimy na płaskie plastry i nacieramy przyprawami.Zostawiamy na ok.3h by filety nabrały smaku.
  • Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie .Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy z boczkiem.Później łączymy z ugotowaną kapustą i przyprawiamy do smaku i dodajemy koperek.
  • Filety z kurczaka smażymy na patelni grillowej na bardzo małym ogniu bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu.


1 komentarz: